PACIFIC BIENVENUE
Förskolejobbet lockade
Pacific till Gällivare
REPORTAGE
''Jag tänker inte på om jag jobbar med män eller med kvinnor. Alla är lika mycket värda och gör sitt bästa, oavsett kön. Jag tänker alltid att jag jobbar för att hjälpa barnen, och för att hjälpa mig själv.''
Jag minns Pacific som en frisk fläkt på förskolan den första gången vi träffades. Det var efter jullovet och jag hade precis börjat jobba igen, när jag såg denna unga man som idag var vikarie. Barnen, som annars är ganska blyga med någon de inte känner, drogs genast till honom. De jagade Pacific runt på skolgården, spelade fotboll och trivdes bra med hans enkla sätt att vara på. En ganska ovanlig händelse i en annars stressig miljö.
Så småningom började vi jobba på samma förskola. Paci, som alla kärleksfullt kallar honom, förvånar de flesta; för att vara en tjugotvåårig ung man avviker han mycket för att arbeta i förskolan där de flesta av hans kollegor är kvinnor. Han har även utbildat sig till barnskötare.
Jag har alltid intresserat mig för vad det är som motiverar enskilda personer att välja ett visst yrke. En arbetsdag då vi hade det lite lugnare, pratade jag med Paci om hur det kom sig att han började arbeta inom barnomsorgen.
Att vara omgiven av och ta hand om barn är definitivt något som Paci är van vid. Som äldst av fyra syskon, började han tidigt hjälpa sin mamma att ta hand om sin syster och sina två bröder. Speciellt efter att hans pappa gick bort när Paci bara var åtta år. Han fortsatte att ta mycket ansvar, även efter att de flyttade från Kongo till Sverige 2014.
– Min uppgift var att ta hand om mina syskon när min mamma var på jobbet. Det var ett stort ansvar, speciellt eftersom jag var så liten då. Jag lagade mat till dem och såg till att de hade det bra’’ minns han. ’’Den erfarenheten var en de största anledningarna till att jag började plugga till barnskötare.’’
Paci arbetar på förskolan.
Att börja på barn- och fritidsprogrammet möttes av delade åsikter. En del av hans vänner trodde inte att han skulle lyckas så bra om han jobbade inom skolan. Dom försökte även påverka honom till att välja ett annat program som kunde leda till ett yrke där han skulle tjäna mer pengar. Men hans familj och släktingar gav sitt fulla stöd vilket var avgörande för att han skulle påbörja utbildningen.
– Några personer tyckte att jag gjorde fel val. Men jag hade redan bestämt mig för att gå barn- och fritids, och jag visste att jag skulle trivas med det. Som tur var uppmuntrade min familj och min släkt att göra det som jag själv trodde på. Många föräldrar tror att de kan bestämma över sina barn, speciellt över vad de ska välja för utbildning. Men min mamma litade på att jag gjorde det som var rätt för mig, förklarar Paci. Varför utbilda sig till någonting för att börja på ett jobb som du egentligen inte gillar? Du kommer bara att börja leta efter ett annat jobb. Då kan du lika gärna välja något som du trivs med.
Paci kände till att förskolan var en stressig miljö, och att det var ett kvinnodominerat yrke. Han visste att det skulle vara mycket färre män än kvinnor som jobbade där. Det spelade dock ingen roll för honom att söka sig in på den banan.
– Jag förväntade mig att jag skulle vara den enda mannen som jobbade i förskolan. Inför varje arbetsdag tänker jag ’Idag ska jag jobba, och jag ska göra mitt bästa.’ Jag tänker inte på om jag jobbar med kvinnor eller män, alla är lika mycket värda och gör sitt bästa, oavsett kön. Jag tänker alltid att jag arbetar för att hjälpa barnen, och för att hjälpa mig själv, poängterar han. Det är alltid något nytt som händer på jobbet. Det ger mycket att se hur ett barn växer och utvecklas.
Som tur var uppmuntrade min familj och min släkt att göra det som jag själv trodde på.
Den stereotypa uppfattningen om att barnomsorgen är en kvinnodominerad bransch, har en viss sanning i sig. Enligt statistik från Förskolenheten i Gällivare 2020, så är det över 160 utbildade pedagoger som arbetar inom barnomsorgen, men endast fem procent är män. Statistiken ser likadan ut i resten av landet.
– Att jobba inom förskolan är inte bara för kvinnor, förklarar Paci noggrant. Att jobba inom förskolan passar alla. Här i Sverige så kämpar vi för jämlikhet. Ett visst yrke kan inte bara rikta sig till ett specifikt kön. Det ska finnas möjlighet för alla att jobba där.
När Paci tog studenten trodde han att det skulle vara enkelt att hitta ett jobb inom barnomsorgen. Men att hitta ett jobb i Bollnäs visade sig vara svårare än vad han hade trott. Eftersom det inte fanns några jobb inom förskolan, började han jobba på ICA och kombinerade det med att vara fotbollstränare för barn. Trots det hade han svårt att klara sig på sin lön.
En släkting som bodde i Gällivare uppmuntrade Paci att flytta dit för att se vilka möjligheter han hade i kommunen. Som tur var fanns det en stor efterfrågan på barnskötare och han fick jobb som vikarie redan en månad efter att han flyttat till Gällivare, i början av 2020. En månad efter att ha jobbat som springvikarie fick han en fast tjänst efter att hans kollegor peppade honom att söka en fast tjänst. Att se hans engagemang och entusiasm på jobbet gör att det inte är så svårt att förstå varför han är omtyckt bland kollegorna och att de ville ha honom som sin kollega. Resten är historia.
Innan restriktionerna som kom till följd av pandemin, så jobbade han som assisterande tränare för Gällivare SK pojkar-16.
Du kan inte bara tänka på pengar hela tiden. Det finns andra aspekter, som din hälsa och framför allt vad du trivs att arbeta med
– Det gick väldigt fort för mig att bli fastanställd, och jag trivs verkligen med mitt jobb. Jag gillar barnen, jag gillar kollegorna och föräldrarna. Jag gillar mitt jobb eftersom det finns mycket att göra och utforska. Barnen har så mycket energi. Jag brukar ofta visa dem hur man spelar fotboll. Förhoppningsvis kan jag inspirera dem till att hålla på med idrott. Det lyser av glädje och hopp när han berättar det. Jag har en kusin som också gått barn- och fritids, och jag har peppat honom att flytta till Gällivare eftersom det finns många lediga jobb här.
Faktum är att Gällivare kommun erbjuder fullt med möjligheter oavsett bakgrund. Gruvindustrin är ortens basindustri och det kan tyckas förvånande att Paci inte är frestad att börja jobba i gruvan. När jag frågar honom svarar han att han faktiskt funderat på det tidigare. Men jobbet krävde att man hade körkort, vilket han inte hade då. Men trots att han nu tagit körkort, så vill han jobba inom barnomsorgen.
– Du kan inte bara tänka på pengar hela tiden. Det finns andra aspekter, som din hälsa och framför allt vad du trivs att arbeta med, förklarar Paci. Han hoppas att han kan fullfölja sin utbildning till förskollärare innan nästa år.
Enligt Paci så är han stolt efter att jobba med ett kvinnodominerat yrke.
Det verkar som att Paci passar in bra i sitt nya liv i Gällivare. En av de bästa sakerna med Gällivare är människorna; alla är trevliga, lätta att prata med och inte så självupptagna. Han har träffat en del vänner här och har hittat möjligheten att spela fotboll, som är ett stort intresse. Innan restriktionerna som kom till följd av pandemin, så jobbade han som assisterande tränare för Gällivare SK pojkar-16.
Paci tycker även att Gällivare är ett bra ställe om du tycker om att vara utomhus, eftersom naturen är så vacker, speciellt under sommaren. Han föreställer sig att han kommer stanna här i ytterligare tre till fem år och sen se var vägen tar honom härnäst.
Det som framförallt hindrar honom att flytta till Gällivare permanent är på grund av att hans familj bor kvar i Bollnäs. Eftersom han växte upp i en tight familj, är det förståeligt att det kan vara jobbigt att bo långt ifrån den som står en närmast. Han har försökt att få sin mamma att flytta hit, men än så länge har det kalla vädret hindrat henne.
– Jag har sagt till mamma att hon måste klä sig så det passar vädret, säger Paci. Såklart, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.
Är det någonting som Paci delar med sin mamma så är det att han inte gillar kyla. Han har inte riktigt lärt sig tycka om vintern i norr. Men han har ju bara bott här i ett år och detta är bara hans andra vinter. Som duktig atlet, behöver han bara hitta en vintersport som passar honom.
Kanske är det någon som vill lära Paci att åkta snowboard eller skidor, så han stannar lite längre i Gällivare? Den här kommunen behöver fler människor som ser att Gällivare är en plats full av möjligheter!