top of page

STRANDCAFÉT

DSCF0517-2.jpg

De öppnar upp när alla stänger ner

INTERVJU

Strandcafét på Hembygdsområdet i Gällivare får hjärtat att slå lite hårdare för många av ortsborna. Den röda träbyggnaden har under årens lopp haft caféverksamhet under somrarna, och många längtar efter att ta en fika på punschverandan och se Vassaraälv flyta förbi i bakgrunden. Förra sommaren var caféet stängt, men strax slår portarna upp igen, och nu med strävan att vara ett inkluderande café där alla ska kunna hitta något gott!

Vännerna Tina Korkeamaa och Amy Riess driver caféet, och har hjälp av Annika Johansson som bakar allt fika. De har fullt upp med att ställa i ordning inför den stundande öppningen; ingredienser ska beställas, fika ska bakas, rummen ska möbleras och annonsering ska göras. Vi tog en liten pratstund där de fick berätta om sina tankar inför öppningen.

 

Tina Korkeamaa är uppvuxen i Luleå. Efter några år i England, Frankrike via Saltoluokta så hamnade hon till slut i Gällivare där hon de senaste åren arbetat inom besöksnäringen. Hon fick tipset om att gå med i Valljes inkubatorsprogram för att starta ett eget företag, funderade en stund och kom ganska snabbt fram till att hon ville driva Strandcafét.

DSCF0458-2.jpg

Tillsammans talar de 6 olika språk, och lägger stor vikt vid att caféet ska vara en kulturell mötesplats över språk och gränser.

Annika Johansson förbereder fika inför öppningen.

Tina lärde känna Annika Johansson från Hakkas, som älskar att baka och såg en fin möjlighet att hänga med på Tinas planer.

Efter en tid kom även Amy Riess med i planerna, och flyttade upp från Jokkmokk till Malmberget för att driva caféet tillsammans med Tina. De träffades första gången i Saltoluokta, när Tina jobbade på fjällstationen och Amy passerade på sin långtur. Amy stannade ett tag i Saltoluokta, eftersom hennes hund skadat sig och behövde vila. Hon trivdes så pass bra att hon bestämde sig för att avbryta turen, blev erbjuden jobb och stannade kvar några säsonger.

Berätta om ert café!

- Caféet har ju en gedigen historia, och vi vill bibehålla det traditionella men göra det med en liten twist, det ska vara familjärt och inkluderande. Vi är båda öppna, sociala personer som vill att alla ska trivas. Vi har har rest mycket, bott i andra länder och jobbat inom restaurangbranschen, så vi vill blanda våra egna erfarenheter med Strandcaféts gedigna historia, säger Amy.

- Strandcafét har en självklar plats i Gällivare på sommaren. En plats och en atmosfär som alla känner till, och det har varit saknat av ortsborna. Eftersom jag jobbat inom besöksnäringen i Gällivare och mött många turister så har jag insett att det saknas ett sommaröppet café, berättar Tina. Just nu byggs det mycket i kommunen, det är mycket fokus på samhällsomvandlingen och nya byggnationer. Detta blir ett komplement till det, där vi lyfter Gällivares kulturarv och historia på en omtyckt plats.

DSCF0415-2_edited.jpg

Tina och Amy vid Strandcafét, och de bekanta gröna fönsterluckona.

Ni lägger mycket vikt vid att Strandcafét ska vara inkluderande, på vilket sätt märks det?

- Framförallt genom det fika vi serverar. Vi vill att alla ska hitta något på menyn, oavsett om du är glutenallergiker, diabetiker eller av etniska eller religiösa skäl inte äter alla livsmedel. Det ska vara självklart att hitta något gott på vår meny, och du ska inte behöva känna dig besvärlig för att du väljer bort vissa livsmedel, säger Tina. Det är ett sätt att bredda Gällivares utbud.

- Vi vill att våra kunder ska känna sig omhändertagna, att vi lägger ner tid på att de ska få äta något gott, och gärna bli lite överraskade över vad vi serverar! säger Amy. Menyn kommer variera under säsongen, men alltid försöka tillgodose allas önskemål. Att komma hit och bara ta en vanlig kopp bryggkaffe funkar också! 

Tillgänglighet är viktigt. Som gäst ska du kunna komma hit om du har barnvagn, sitter i rullstol eller har svårt med svenskan. Tillsammans talar de 6 olika språk, och lägger stor vikt vid att caféet ska vara en kulturell mötesplats över språk och gränser. De hoppas även på att kunna hålla trivselkvällar under sommaren, med musik och aktiviteter.

- Vi vill att alla ska känna sig som en del av samhället, och att det som orten erbjuder ska vara tillgängligt för alla. Det bidrar till att folk trivs här, säger Tina och fortsätter; Mångfald och inkludering berikar samhället och bidrar till att alla människor kan bo, verka och trivas här.

När denna byggnad uppfördes 1888, användes den som epidemisjukstuga vilket kan tyckas lite lustigt nu, när vi är mitt uppe i en pandemi.

Att starta upp en ny verksamhet mitt under en pandemi, hur är det?

- Vi har såklart fått ändra en del av våra ursprungsplaner i och med detta, och försökt anpassa oss efter det rådande läget. Vi tar vårt ansvar genom att sprida ut platser, hänvisar gäster att de gärna får sitta ute, håller avstånd och uppmanar gäster att tvätta händerna och använda handsprit. Men vi hoppas självklart att gästerna själva hjälper oss genom att ta sitt eget ansvar, säger Amy. När denna byggnad uppfördes 1888, användes den som epidemisjukstuga vilket kan tyckas lite lustigt nu, när vi är mitt uppe i en pandemi.

- Vi kommer även att erbjuda Take away, så att du kan ta med ditt fika och sitta på en avskild plats. Dessutom kommer vi att erbjuda riskgrupper att beställa hemifrån för att sedan kunna hämta ut på ett säkert sätt, fortsätter Tina.

Trots det rådande läget ser de båda positivt på att starta upp caféet just nu;

- Folk behöver något att se fram emot, en plats att samlas på istället för att bara träffas hemma. Många är ensamma och behöver någonstans att mötas, och detta vill vi kunna bidra till. Att kunna träffa nya människor och känna gemenskap, men samtidigt hålla avstånd. När allting stänger och ställs in, känns det roligt att kunna meddela att någonting startar upp på nytt!

jp_edited.jpg

Julia Palo

Text & Bild

23 juni 2020

FAKTA

Strandcafét ligger på hembygdsområdet i Gällivare. De har öppet från och med 25 juni till och med mitten av augusti. Läs mer på deras facebooksida genom att klicka på länken!

bottom of page